slider-01
Nieruchomości z najwyższej półki
slider-01
slider-02
Nowoczesne apartamenty i luksusowe rezydencje
slider-02
slider-03
Zrealizuj swoje marzenia z WGN
slider-03
slider-05
Piękne pałace, dwory i zamki
slider-05
previous arrow
next arrow
You are currently viewing Najlepsze wnętrza ekskluzywnych rezydencji

Najlepsze wnętrza ekskluzywnych rezydencji

Tym razem prezentujemy Państwu najpiękniejsze wnętrza. Oryginalne koncepcje i najwyższej jakości wykonanie, które docenią nawet najbardziej wymagający krytycy.

Rezydencja położona w kanadyjskim lesie została zaprojektowana przez studio Jean Verville. Projekt powstał z inicjatywy dwóch pasjonatów zainspirowanych włoskim designem lat 80. Wnętrza rezydencji wykorzystują interesujący wizualny zabieg, polegający na zastosowaniu kalejdoskopowego odbicia wpadającego światła.

Dla dodatkowego pokreślenia efektu, część wnętrza została wykończona pozłacaną powierzchnią. Liczne wykorzystanie kolorów i geometrii jest również ukłonem w stronę wspomnianego włoskiego stylu.


 

Realizacja w Valle Santana uwzględnia wszystkie uroki krajobrazu, tworząc perfekcyjne przejście między nieruchomością a otaczającą ją naturą.  Wykorzystując okoliczne surowce, projekt łączy wyeksponowaną drewnianą konstrukcję z kamiennymi ścianami.

Realizacja w Valle Santana uwzględnia wszystkie uroki krajobrazu, tworząc perfekcyjne przejście między nieruchomością a otaczającą ją naturą.  Wykorzystując okoliczne surowce, projekt łączy wyeksponowaną drewnianą konstrukcję z kamiennymi ścianami.


 

Ta niecodzienna nieruchomość położona w południowo-wschodniej Kalifornii, powstała według projektu Whitaer Studio. Rezydencja składa się z kontenerów ułożonych, tak aby tworzyły one kształt zbliżony do gwiazdy.

Specyficzne ustawienie bryły zapewnia ochronę przed klimatem, jak również pozwala podziwiać nie tylko piękno krajobrazu, ale i uroki nocnego nieba nad pustynią.


 

Głównym celem, który przyświecał projektowi było stworzenie obszaru, w którym mieszkańcy zyskają zarówno pełna prywatność jak i dobre, naturalne doświetlenie wnętrza.  Rozwiązaniem na połączenie tych sprzeczności było zaprojektowanie zwartej, pozbawionej okien elewacji od strony ulicy.

Mające prawie 500m2 wnętrze rozświetlają szerokie okna, które pokrywają większość fasady od strony ogrodu.


 

Koncepcja nawiązuje do regionalnej architektury, dlatego też głównym surowcem, zastosowanym do budowy rezydencji jest lokalny kamień. Kamienna elewacja domu oprócz walorów wizualnych doskonale zatrzymuje ciepło zimą i chroni mieszkańców przed nadmiernym upałem w lecie.

Do wykończenia wnętrza zastosowano w większości beton, drewno i kamień. Pokoje i pomieszczenia cechują się minimalizmem. Liczne przeszklenia rozpościerające się wzdłuż ścian pozwalają delektować się domownikom wspaniałym widokiem na morze i wieczorne słońce.


 

Ten niecodzienny alpejski budynek wykonany z drewna jest w rzeczywistości zbiorem przemyślanych decyzji dążących do możliwie jak najlepszego uchwycenia piękna okolicznych Alp. Przy projektowaniu wnętrza, oprócz widoków uwzględniono również dzienny przebieg słońca z wpadającymi do środka promieniami słonecznymi.

Ten niecodzienny alpejski budynek wykonany z drewna jest w rzeczywistości zbiorem przemyślanych decyzji dążących do możliwie jak najlepszego uchwycenia piękna okolicznych Alp. Przy projektowaniu wnętrza, oprócz widoków uwzględniono również dzienny przebieg słońca z wpadającymi do środka promieniami słonecznymi.


 

W projekcie obiektu nawiązano do polskiej, drewnianej architektury arkadowej. Architekci musieli odpowiednio dostosować plany, aby wpisać się w wymogi miejscowych przepisów zagospodarowania przestrzennego. Ze względu na regulacje możliwym była jedynie budowa domu parterowego z dwuspadowym poddaszem użytkowym.

W projekcie obiektu nawiązano do polskiej, drewnianej architektury arkadowej. Architekci musieli odpowiednio dostosować plany, aby wpisać się w wymogi miejscowych przepisów zagospodarowania przestrzennego. Ze względu na regulacje możliwym była jedynie budowa domu parterowego z dwuspadowym poddaszem użytkowym.


 

Ideą projektu było stworzenie miejsca, które będzie unikać nudnych idei i prostych konstrukcji. Projektanci wykorzystali takie materiały jak szkło i biały corian, aby ukończyć rezydencje, której kształt miał przyciągać uwagę obserwatorów i jednoczenie wzbudzać poczucie komfortu.

Wnętrze budynku jest odzwierciedleniem artystycznej harmonii, którą elegancko podkreślono poprzez zastosowanie bieli, nadającej przestrzeni szyku i harmonii.


 

Otoczona roślinnością willa o nazwie Botanica House została zbudowana w Singapurze. Nieruchomość została skoncentrowana wokół ogrodu ze stawem. Do stworzenia tego efektu wykorzystano specyficzny kształt działki. Willa została zbudowana na zboczu, które z jednej strony graniczy z ruchliwą drogą.

W rezultacie główna konstrukcja budynku została zaprojektowana tak, aby maksymalnie odizolować jego mieszkańców od ruchliwej ulicy i zapewnić ciszę i spokój. Okrągła klatka schodowa, otoczona sferycznym basenem, która łączy piwnicę z parterem i piętrem została zbudowana pośrodku domu, zgodnie z zasadami Feng Shui.


 

Dom jednorodzinny o nazwie „The Air House” jest zakopany w skale i spoczywa na solidnym fundamencie z betonu pochodzącego z recyklingu. Zastosowanie inżynieryjnych, nośnych sztuczek nie tylko pozwala odpowiednio zawiesić szklane wnętrze, ale i nadać odpowiednie poczucie lekkości dla domu.

W centrum konstrukcji znajduje się filar, na którym mieszczą się węzły inżynieryjne i komunikacyjne. Wnętrze domu o powierzchni 48 m2 to koncepcja otwarta i minimalistyczna, a przy tym oryginalna w swojej formie.